升學

行業行情 / 校園職場笑林

就業

行業行情 / 校園職場笑林
想抖抖又要有收入 可考慮三大潛力「Hea工」

身邊唔少朋友打咗幾年工之後,難免想純粹抖一抖,但又怕手停口停。如果你都有此難題,不妨考慮 一下職場三大潛力「Hea工」。

 

共享工作間「看更」
共享工作間供過於求已成為近月地產界的熱門話題,正因為共享工作間泛濫式地進駐各工貿區,亦製造了大量的「Hea工」機會,就係共享工作間「看更」。

 

所謂共享工作間「看更」,名堂可能係項目主任、營運經理或行政助理,但實際上都係幫老闆睇住個場,間中處理一下水、電、客戶影印及Fax,以及飲品零食補給事宜。要搜尋有得「Hea」的共享工作間「看更」工,就要識睇條件。通常位處上環、灣仔、油尖旺、觀塘等熱門地區的共享工作間,因為好生意所以「看更」都幾忙。但一些位置偏遠,又或屬於二線地區卻競爭者林立,老闆們本身又有正職少返來,因為生意差,一日只有幾名用家,做「看更」就可以好「Hea」,聽聞更有「看更」可以上網睇戲打機玩足一日,日子過得快活。

 

工貿區Fitness教練
人人講健身修身,在健身中心目測教練們都非常忙碌。不過一如共享工作間,一些創業生手在二、三線地區開設的健身中心,其實亦製造了一些健身教練「Hea」工機會。這類健身中心,老闆原來的如意算盤係附近有新落成的辦公室大樓,應該有不少白領客。但他們忽略了二、三線工貿區距離市中心太遠,在區內返工的白領客為方便行街食飯,寧願出城做Gym,加上除了這幾幢辦公室大樓,其餘都係貨倉,結果過千呎地方的健身中心經常小貓三四隻。熱愛健身的朋友,投身這類健身中心除了好得閒,另一收穫係有大量時間鍛鍊自己,操得更fit休息夠了,就更有條件轉到人氣健身室搵真銀。

 

政府外判工
今時今日政府請合約工,有媒體都會用搶手筍工來形容。但有一類掛上「政府」牌頭的工,不少人都會視為搵笨,便是經Agency請的政府外判工。客觀睇,這類工收入被Agency抽了一轉水,福利欠奉,年假又喺合約完結後計錢,辭職通知期請假又要扣錢,確實係幾豬頭骨。但正因為係外判工,上司又怕你辭工要再In人請人,基本上唔敢對你苛刻,而且你請無薪假通常都會批。更重要係,請外判工往往係因為某個特定Project,Project草創時其實無乜嘢做,Project就來完結時又係無乜嘢做,一年合約實際上較忙都係得四個月,有得「Hea」又有萬幾二萬收入,用來當長工與長工之間的攝期工都有一定吸引力吧。

 

圖片及資料來源:cpjobs